Tweede Belgische smaakcentrum opent in Melle: “Mensen helpen om weer met plezier te eten” 

In Melle is het tweede smaakcentrum van ons land geopend.  Patiënten die lijden aan smaak- of reukstoornissen kunnen er terecht voor begeleiding. “Door bepaalde kruiden en smaken toe te voegen, kunnen mensen weer wat proeven”, zegt Peter Boeren, chef gastro-engineering en initiatiefnemer van S² Smaken smaken.  

Na chemotherapie of een besmetting met het coronavirus verliezen mensen soms hun smaakwaarneming. Zulke mensen kunnen terecht bij het smaakcentrum van chef Peter Boeren in Melle. “We voorzien gepersonaliseerde recepten voor hen, zodat ze uiteindelijk terug met plezier kunnen eten”, vertelt hij. 

Smaakprofiel

Door verschillende testen wordt bepaald in welke mate iemand wel of niet sommige smaken kan waarnemen. “Bij de eerste proefmomenten worden 13 smaken bekeken en die gaan van zeer zacht tot pittig”, legt Boeren uit. “Nadat we weten wat ze nog lusten van zoet, zuur, zout, pikant en hartig gaan we meten in welke concentratie ze de smaken nog proeven.” Die gegevens worden verwerkt door een computerprogramma en uiteindelijk wordt een uniek en persoonlijk smaakprofiel opgesteld. 

De meest onwaarschijnlijke combinaties komen soms naar voren, zoals chocolademelk met tijmPeter Boeren, smaakspecialist

Grote impact

Voor zulke patiënten is het opnieuw kunnen genieten van eten enorm belangrijk, aldus chef Boeren. “Door die recepten gaan we hun smaken optimaliseren en wat levenskwaliteit teruggeven.” Ook het smaakcentrum in Zwijndrecht merkt de impact van hun begeleiding. “Mijn collega vertelde me dat mensen wenen van geluk als ze eindelijk wat kunnen proeven.”

Gepubliceerd door de VRT lees en beluister het artikel via :
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/06/smaakcentrum-geopend-in-melle-tweede-in-belgie/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: