Smaaksturing voor kankerpatiënten blijkt ook te werken voor Covid-19 patiënten die lijden aan smaak- en geurverlies: eerste smaakcentrum opent in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT/ANTWERPEN Het eerste Smaakcentrum consult & coaching (ScC) voor Covid-19 – en kankerpatiënten met geur- en smaakproblemen opent in Antwerpen. 

n 2017 werd het oncobrood samengesteld. Dat is een brood waar atypische smaken aan werden toegevoegd die ervoor zorgden dat kankerpatiënten toch opnieuw konden genieten van een boterham. Voldoende eten is namelijk erg belangrijk in het ziekteproces. Patiënten kregen verschillende smaken voorgeschoteld in verschillende hoeveelheden: zuur, bitter, zoet,… tot de exacte smaakcombinatie in de exacte hoeveel gevonden werd. 

Nu blijkt dat diezelfde werkwijze ook werkt voor Covid-19-patiënten wiens smaak- en geurzin is aangetast door de ziekte. “Tijdens de eerste lockdown werd een consortium opgericht met allerlei wetenschappers en artsen van het Center for Gastrology & Primary Food Care, universiteit Antwerpen, het universitair ziekenhuis Antwerpen (UZA) en het universitair ziekenhuis Graz (Oostenrijk). Al snel ontdekten we dat het smaakprobleem bij Covid-19-patiënten vrij identiek is aan dat van kankerpatiënten”, vertelt Lobke Van den Wijngaert, Chef Gastro-engineering Lt.

Coronapatiënten wiens smaak was aangetast namen deel aan het experiment. Zij kregen verschillende pure smaken te proeven: ajuin, look mosterd, zoet, zuur, enzovoort. Het was aan de patiënt om aan te geven wat hij of zij kon proeven en wat hij of zij lekker vond. “Eens we de exacte combinatie gevonden hadden, stopten we dat in een computer die met een algoritme berekende hoeveel van deze smaken aan een gerecht moeten worden toegevoegd”, gaat Van den Wijngaert verder. “Op die manier kan de patiënt opnieuw genieten van een lekkere maaltijd.”

De patiënt komt daarvoor op consultatie bij apotheek Z-pharma in Zwijndrecht. “We zitten al gauw een uur samen met de patiënt die de smaken voorgeschoteld krijgt. Daarnaast bieden we ook coaching om opnieuw te leren proeven en geven we tips”, aldus Lobke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: